sunnuntaina, maaliskuuta 01, 2009

Rakas blogi... Mikä tää nyt sit on?

Mikäs tää nyt sit niinku on?
Tässä blogissa pidän kirjaa syömisistäni ja juomisistani sekä mahdollisista (no okei, olemattomista) liikkumisistani. Tarkoitus olisi tarkkailla, miten sapuskointini ja juopotteluni vaikuttavat painooni, terveyteeni ja yleiseen olotilaani. Teen tämän julkisesti ihan sen takia, että joku samanlaista ruokavaliota noudattava voi saada ideoita syömisistäni. Saanhan minäkin ideoita toisten ihmisten ruokapäiväkirjoista!

Ai niinku laihdutaksää?
En laihduta. Olen tyytyväinen painooni. (Tai no hiukan saisi tulla kiloja lihasten muodossa, mutta se taas edellyttäisi salille uskaltautumista.) Seuraan painoani lähinnä mielenkiinnosta, koska haluan tietää, miten syömiseni siihen vaikuttavat.

No niinku miks sää sit seuraat itteäs tollee?
Olen viime aikoina käsittänyt, että ruokavalioiden suhteen ei ole mitään kaikille sopivaa ratkaisua. Jokainen on yksilö ja jokaisen pitää löytää se itselleen paras tapa syödä. Sitä minäkin olen nyt tässä hakemassa, sitä itselleni parasta ruokavaliota.

Mistä sää tän sit niinku hokasit?
Kolmisen vuotta sitten sain "terveysherätyksen" ja aloin kiinnittää huomiota siihen, mitä syön. Yritin syödä terveellisesti ja suositusten mukaan: paljon kuituja, enemmän hiilihydraatteja, vähemmän rasvaa, vähemmän lihaa. Tulos: paino nousi viikossa 3kg (nesteitä kait, ei kukaan kerää noin paljon läskiä viikossa, mutta olo oli todella tukala), koko ajan oli nälkä, aterian jälkeen olin ähky ja piukassa kuin pallo mutta silti jäi nälkä, vatsani tuotti ilmansaasteita... Totesin, että minulle ei ainakaan sovi "terveellinen" ruoka.

No mitä sää sit niinku syöt?
Nykyään syön ihan päinvastoin kuin tuossa epäonnistuneessa kokeilussani, eli vedän varsin vähän hiilihydraatteja, hankin (vähät) kuituni vihanneksista, läträän rasvalla ja syön runsaasti lihaa. Tulos: paino pysyy ihan itsestään hyvänä (BMI 21), aterian jälkeen lähtee nälkä mutta ei ole ähky, napostelunhimoja ei juurikaan ole, iho voi hyvin ja vatsa kiittää. Kaikki tämä syömällä "väärin".

Ai niinku Atkinssoni?
En ole Atkinsin dieetillä enkä noudata mitään muutakaan dieettiä, mutta hiukan Atkinsin suuntaisesti kyllä syön eli tarkkailen hiilihydraatteja. Voisin siis sanoa, että syön vähähiilihydraattista ruokaa. En kuitenkaan tiukistele, vaan syön silloin tällöin kohtuudella myös pottua, pastaa, leipää ja riisiä. Sokeria ja muutakaan makeaa en pahemmin syö, koska en oikeastaan välitä makeasta. Tuoreita vihanneksia vedän valitettavasti liian vähän, koska ne ovat tähän aikaan vuodesta niin kalliita, ettei opiskelijalla ole varaa moisiin ylellisyyksiin. Tyydyn siis lähinnä pakastevihanneksiin, ainakin näin talvella.

Eiks toi niinku tuki sun verisuonia?
Lyhyt vastaus: EI. Pitkä vastaus: Vähärasvainen, runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio on tutkimuksissa todettu vaarallisemmaksi kuin runsasrasvainen ja vähähiilihydraattinen! Tosin myönnettäköön, että ravitsemus on monimutkainen aihe, ja siitä on olemassa niin paljon ristiriitaisia tuloksia, että en tiedä, mitä uskoa. En voi siis varmuudella väittää mitään verisuonteni kunnosta, jotenka en siis aio ruveta dogmaattisesti saarnaamaan minkään yksittäisen ruokavalion tai ruoka-aineen puolesta. Joka tapauksessa voin erinomaisesti tällä ruokavaliolla, joten kuuntelen mieluummin omaa kroppaani kuin keskenään kinastelevia asiantuntijoita.

Mut emmää vois niinku... olla ilman pullaa!
No älä ole. Oma on asiasi. En minä vedä herneenpalkoa nenääni toisten syömisistä. ;)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti